سریال چرنوبیل که در سال 2019 در قالب 5 قسمت و بصورت مینی سریال پخش شد و حقایقی در مورد فاجعه چرنوبیل به همگان نشان داد. نخست به فاجعه چرنوبیل میپردازیم سپس به معرفی سریال Chernobyl میپردازیم.
فاجعه چرنوبیل یک حادثه هستهای بود که در تاریخ 26 آوریل 1986 (4 اردیبهشت 1365) در رآکتور هستهای شماره 4 در نیروگاه چرنوبیل، در نزدیکی شهر پریپیات در شمال اوکراین، رخ داد. این فاجعه یکی از دو بحران هستهای است که بر اساس مقیاسگر رویدادهای بینالمللی هستهای و رادیولوژیک، در گروه شماره 7 (بالاترین مقیاس) طبقهبندی شده است.
اطلاعات در مورد فاجعه چرنوبیل
- تاریخ حادثه : 26 آوریل 1986
- زمان حادثه : 01:23:40 به وقت مسکو
- مکان حادثه : نیروگاه هستهای چرنوبیل، پریپیات، جمهوری شوروی سوسیالیستی اوکراین، شوروی
- علت حادثه : ترکیبی از خطای انسانی و خطای فنی در کلید اضطراری AZ-5 نقص طراحی راکتور و نقض پروتکل امنیت در تست شبیه سازی قطع برق
این درجه نشان دهنده «حادثه عظیم» است. به معنی «انتشار عمده مواد رادیواکتیو با اثرات گستردهی بهداشتی و زیستمحیطی که نیازمند اقدامات برنامهریزی شدهی فوری و طولانیمدت در جهت مقابله است». حادثه دیگر در این مقیاس، حادثه اتمی فوکوشیما 1 است.
این حادثه در جریان یک آزمایش ایمنی در یک رآکتور نوع آربیامکی، که در شوروی رایج است، اتفاق افتاد. محتوای این آزمایش شبیهسازی قطعی برق الکتریکی بود. هدف از این آزمایش کمک به توسعهٔ یک روش ایمنی جهت تداوم گردش آب خنککننده در صورت قطعی برق تا زمانی که ژنراتورهای پشتیبان بتوانند برق را تأمین کنند، بود.
میتوانید سریال چرنوبیل (Chernobyl) را از رسانه هکس دانلود دریافت و تماشا کنید.
دانلود سریال چرنوبیل از سایت هکس دانلود
وقفه بین قطعی برق و برقراری برق پشتیان حدود یک دقیقه بود. این شصت ثانیه به عنوان یک مشکل امنیتی بالقوه درنظر گرفته شده بود که میتوانست باعث گرم شدن بیش از حد هستهٔ رآکتور شود. سه آزمون این چنینی از سال ۱۹۸۲ انجام شده بود اما هیچکدام موفق به ارائه یک راه حل نشده بودند.
در این تلاش چهارم، آزمون به مدت 10 ساعت به تعویق افتاد، بنابراین شیفت عملیاتی که برای این آزمایش آموزش دیده بودند، حضور نداشتند. به همین دلیل سرپرست آزمایش موفق به پیروی از دستورالعمل اجرایی فرایند نشد و شرایط عملیاتی ناپایداری را ایجاد کرد که به همراه با نقصهای ذاتی در طراحی آربیامکی و غیرفعال بودن چندین سیستم ایمنی اضطراری، منجر به وقوع واکنشهای زنجیرهای کنترل نشده گردید.
مقدار زیادی انرژی بهطور ناگهانی آزاد شد و باعث بخار شدن آب خنککنندهای شد که از قبل به شدت گرم شده بود. این اتفاق باعث شد که مخزن تحت فشار رآکتور در اثر یک انفجار بخاری مخرب بهطور کامل از بین برود. این اتفاق بلافاصله با آتشسوزی سرباز در هستهٔ رآکتور ادامه پیدا کرد که در حدود ۹ روز آلایندههای هوایی رادیواکتیو قابل ملاحظهای را وارد هوا کرد.
این آلایندهها قبل از اینکه در نهایت در ۴ مه ۱۹۸۶ بهطور کامل کنترل شود، به قسمتهایی از اتحاد جماهیر شوروی و غرب اروپا منتقل شد. آلودگی منتشر شده از آتشسوزی با مقدار آلودگیای که در اثر انفجار اول منتشر شد، برابر بود. سی و شش ساعت پس از حادثه، یک ناحیهٔ قرنطینهی ۱۰ کیلومتری با تخلیهی سریع ۴۹۰۰۰ نفر که عمدتاً از پریپیات بودند، ایجاد شد.
شعاع این ناحیه پس از اینکه ۶۸۰۰۰ نفر دیگر نیز از منطقهای وسیع تر تخلیه شدند، به سرعت به ۳۰ کیلومتر افزایش یافت. جهت کاهش انتشار آلودگی رادیواکتیو از مخروبهها و محافظت از محل در برابر فرسایش بیشتر در اثر هوا، بقایای رآکتور شمارهی ۴ نیازمند یک حصار بود که به سرعت در طی ماههای بعد ساخته شد و تا دسامبر ۱۹۸۶ به پایان رسید.
این پناهگاه «تابوت سنگ آهکی»، حفاظت تشعشعاتی لازم برای خدمههای دیگر رآکتورهای سالم در نیروگاه، و امنیت لازم برای رآکتور شمارهی ۳ را فراهم کرد تا همچنان به تولید برق تا سال ۲۰۰۰ ادامه دهد. با توجه به ادامهی زوال تابوت سنگ آهکی، این حصار و رآکتور شمارهی ۴ در سال ۲۰۱۷ توسط حصار ایمنی جدید چرنوبیل مورد حفاظت قرار گرفت؛ محوطهای بزرگتر که حذف تابوت سنگ آهکی و باقیماندههای رآکتور را، در حالی که آلایندهها را همچنان در خود نگه میدارد، ممکن میسازد.
در طول حادثه، انفجار بخاری باعث دو مرگ در داخل تسهیلات شد: یکی بلافاصله پس از انفجار و دیگری در اثر مقدار کشندهای از تابش یوننده. در طی روزها و هفتههای آینده، ۱۳۴ نفر از افراد مشغول به خدمت در این منطقه به دلیل مسمومیت پرتوی بستری شدند که ۲۸ نفر از آنها که آتشنشان و کارمند بودند، در طی ماهها فوت کردند. در ۱۰ سال آینده، از این گروه تقریباً ۱۴ مرگ ناشی از سرطان ناشی از اشعه گزارش شد.
در قالب جمعیت وسیعتر و در سال ۲۰۱۱، بیش از ۱۵ مرگ و میر در اثر سرطان تیروئید کودکان به ثبت رسید. به دلیل مواجههی مستقیم با آلودگی هوا و رادون، تعیین کل تلفات جانی ناشی از فاجعه چرنوبیل بهطور مستقیم امکانپذیر نیست.
معتبرترین پیشبینیها، کل موارد مرگ و میر ناشی از آلایندههای چرنوبیل را از ۴۰۰۰ (زمانی که صرفاً سه کشور از کشورهای شوروی سابق آلوده شده بودند) تا ۹٬۰۰۰–۱۶٬۰۰۰ (زمانی که کل قارهٔ اروپا درگیر شد) ارزیابی میکنند. برای تعیین بیشترین خطر نسبی سرطان در میان گروههای درگیر، زمان و تحقیق بیشتری لازم است.
فاجعهٔ چرنوبیل، هم از لحاظ هزینه و هم از لحاظ تلفات، بدترین حادثهی هستهای در تاریخ محسوب میشود. مبارزه برای محافظت در برابر خطراتی که بلافاصله پس از حادثه بهوجود آمد و همچنین اقدامات در جهت پاکسازی محیط زیست، در نهایت بیش از نیم میلیون نفر پاکساز را درگیر کرد و تقریباً ۱۸ میلیارد روبل (حدود ۶۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹) هزینه دربر داشت.
این حادثه موجب ارتقاء ایمنی در تمامی رآکتورهای آربیامکی باقی مانده در شوروی شد. ۱۰ عدد از این رآکتورها تا کنون نیز فعال هستند.
معرفی مینی سریال چرنوبیل
چرنوبیل (Chernobyl) یک مینیسریال تلویزیونی 5 قسمتی بریتانیایی-آمریکایی در ژانر درام تاریخی است. نویسنده و خالق مجموعه کریگ مازن و کارگردان آن یوهان رنک است. چرنوبیل تولید مشترک تلویزیون کابلی آمریکایی اچبیاو و شبکهٔ تلویزیونی بریتانیایی اسکای است؛ این مجموعه در ۶ مه ۲۰۱۹ در ایالات متحده و در ۷ مه ۲۰۱۹ در بریتانیا به نمایش درآمد؛ و در ۳ ژوئن ۲۰۱۹ به پایان رسید.
این سریال فاجعهٔ هستهای چرنوبیل که در آوریل ۱۹۸۶ در جمهوری شوروی سوسیالیستی و تلاشهای پاکسازی بیسابقهای که به دنبال آن رخ داد را به تصویر میکشد. چرنوبیل در ۷۱امین دوره مراسم جوایز امی موفق به دریافت ۱۰ جایزه در بخشهای مختلف از جمله بهترین مینیسریال، بهترین کارگردان تلویزیونی و بهترین فیلمنامه شدهاست.
پوستر های سریال چرنوبیل